Kelahiran Putera Sulungku


15.March.2017 11:47pm 3.315kg  37w4d 

Pengalaman yg mummy tkkan lupa sampai bila2.Mummy tau anak mummy tk sabar nk jumpa mummybaba, sebabtu anak mummy keluar awal sebelum due date kn. saja la nk story sikit pengalaman mummy. Mummy leaking pukul 6 pagi waktu subuh, time tu dok baring2 atas katil lagi tetiba rasa leaking air ketuban turun dgn tk rasa apa, tngk2 kain dh basah terus mummy gerak baba kt sebelah. yg baba dgn mamun bngun tidur ingt mummy gerak dia pi kerja. pastu panggil mama. mama suruh siap2 pergi hospital. Dh sampai hospital mummy dgn baba tunggu dkt kaunter tu punya lama dgn dok rasa leaking tk berhenti ni. then baru nurse dgn doctor mai check. Check jantung anak mummy sampai sejam lebih rasanya dok atas katil tu. mmg tk bleh tidur la mummy dok gelisah dgr jantung anak mummy laju ja berdenyut. Lepas dh settle terus scan tngk position baby dgn uri, air ketuban lepastu baru transfer pergi katil rehat sbb laluan belum buka lgi. mummy tidur kejap lepastu tengahhari tunggu baba dgn mama masuk melawat. Masa tngahhari scan lagi skali then doctor ckp anak u besar dari umur dia. doctor estimate berat 3.2kg. Masa tu mummy tk risau lgi sbb tk rasa sakit apa2. lepas masuk wad baring baru rasa sakit belakang, sakit mcm period pain yg datang menyerang 5 ke 10minit sekali. Mummy bt tktau lgi sampai la petang time melawat baba dgn mama sampai. time tu jgak nurse datang pastu suruh masuk bilik sbb nk check laluan lagi. Mummy dh rasa mulut itik tu mcm mana haha. lepas check nurse ckp dh buka 4cm so mmg kena tolak masuk labour room. Nurse suruh pi kat katil makan minum apa semua dulu lepas tu baru tolak masuk labour room. time tu kuat lgi boleh berjalan tpi nurse tolak pakai wheelchair so tkpa la sampai dkt labour room. pukul 5petang mummy masuk labour room then baba kna tunggu dkt luar lagi nurse ckp nnti baru panggil dia masuk. tukar baju bersalin apa semua pastu naik atas katil nurse pakaikan alat dgr jantung baby tu mummy ok lagi. mula rasa gelisah sbb dgr katil belah depan tu dok meraung sakit meneran. dgn mummy skali rasa sakit contraction tu.  pukul 8malam check laluan lgi tpi baru buka 6cm mummy dh rasa mcm nk gila sbb dok tahan sakit contraction tu, makin lama makin cepat dia mai sakit tu mengiring belah kanan tak kena belah kiri tak kena. semua serba tk kena. Last2 nurse panggil baba. Baba masuk teman mummy, dia urut belakang, yg mummy dok meraung sakit belakang, sakit tulang sakit semua la sampai dia tk larat. lepastu baba baca doa, suruh mummy mengucap la apa la. time tu tktahan dh dok meraung panggil nurse ja sampai nurse pun marah sbb laluan tk buka 10cm lg. yg mummy dh mcm org gila dok tahan sakit tu. baba sampai tktau nk buat apa nk pujuk mummy. tktahan sangt sampai ckp kt baba minta doctor czer lah tk tahan sngt ni. Pukul 10lebih kot lalu dh fully terbuka, sakit tu mmg tktau nk gambarkan mcm mana, mummy dok meraung ckp kt nurse tolong la saya sakit ni czer ja lah cepat sikit, taktahan dh ni. Nurse marah dia ckp mana boleh sng2 nk czer. Nurse ajar teran apa semua, mummy try teran tpi tk larat. tenaga pun dh tkda dgn dahaga lagi tekak mmg kering gila sampai merayu rayu kat nurse nak air masak, air paip pun jadi la. tpi depa tk boleh bagi air. Doctor, nurse semua keliling depan mummy ajar teran tpi tk boleh2 jugak sbb tk pandai. sampai kena marah, pressure gila meraung dok sebut La'illah ha illa anta ja . teran punya teran sampai lembik tkda tenaga dh, mcm nk give up suruh doctor czer ja tpi nurse marah suruh teran jgak dia ckp awak nk tngk anak awak keluar tk menangis ka awak yg nk menangis nnti. pressure sngt time tu dgn sakit mummy teran jugak sekuat hati, anak mummy dh nk keluar dkt pintu sikit je lgi nurse suruh rasa dgn jari kepala anak mummy. lepas rasa kepala tu terus push sekuat hati sampai la anak mummy keluar tepat pukul 11:47pm, doctor sambut lepastu terus letak dkt pangkuan mummy brapa saat. mummy tengok anak mummy tpi time tu tkda tenaga nk pegang. terus doctor ambil timbang check jantung apa semua. mummy dgn tk bermaya nurse tekan perut sbb nk bagi keluar uri. lepas uri dh keluar nurse nk jahit pulak. mmg meraung time nurse dok jahit tu rasa mcm nk terajang apa yg ada. Alhamdulillah mummy dgn baby selamat.



I'm Sorry , I can't Be Perfect ♥

0 Orang syg Eira ♥:

 
♥ Bonjour ϟ | Follow or Dashboard